Zwiedzaj z nami
południową Polskę!
  • Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  •  +48 698 613 550
facebook icon
instagram icon
youtube icon
JuraPark-krasiejow.pngbassau.jpgmbaner_szpryngiel.jpgski_raft.jpgtwoje_miejsce.jpgwiz_wratislavia.jpg

Muzeum Chleba w Radzionkowie

Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Zgromadzone zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło wykonaniu chleba i wszystkiego co o szacunku dla chleba zaświadcza.

Twórcę Muzeum Chleba Piotra Mankiewicza zaliczyć należy do pasjonatów kolekcjonerstwa najwyższego szczebla. Jak zawsze wszystko zaczęło się od niewinnego "zbieractwa" i kupowaniu eksponatów na targach starości, ale gdy zbiory zaczęły zajmować coraz większą przestrzeń przyszła myśl o stworzeniu muzeum. Zrodził się nawet pomysł by muzeum to umieścić w starej zabytkowej kamienicy zbudowanej przez rzemieślnika-piekarza w Bytomiu przy ul.Jainty. Dzięki urzędnikom miejskim nie doszło to do realizacji a kamienica - zabytek - z pięknym frontonem, zabytkowym piecem w sklepie i piekarskim na zapleczu nadal niszczeje. Z tej to przyczyny Muzeum znalazło swoje miejsce w Radzionkowie. Poprzez zbudowanie części muzeum od podstaw i zaadaptowaniu istniejących hal magazynowych Piotr Mankiewicz dopiął swego.

  Zbiory muzealne gromadzone były przez około 10 lat przed otwarciem obiektu i ciągle poszerzane są o następne eksponaty. Są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku. Gośćmi szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci, ponieważ od szacunku dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do kraju rodzinnego do otaczającego nas świata. Intencją naszą jest również uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równego. Ideą muzeum jest kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanychy z nim tradycji i zwyczajów.

  Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzający mogą na miejscu własnoręcznie uformować pieczywo i je upiec, co uatrakcyjnia zwiedzanie i przybliża pracę piekarzy. Nasze muzeum jest jedynym poświęconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji.

W programie:

Zwiedzanie muzeum z przewodnikiem – ogląd stałych wystaw dotyczących piekarnictwa i cukiernictwa, szkoły i historii nauczania oraz ciekawych przedmiotów codziennego użytku.

  • Projekcja filmu „Chleb” przedstawiającego krótką historię chleba, tradycje z nim związane oraz proces produkcji chleba kiedyś oraz dziś. Dla dzieci młodszych – projekcja bajki „Ballada o bochenku chleba”.
  • Warsztaty – formowanie i wypiek plecionek z ciasta chlebowego oraz późniejsza ich konsumpcja,
  • Prelekcja na temat szacunku do chleba,
  • Lekcja w dawnej klasie szkolnej (wszyscy siedzą w dawnych, drewnianych ławkach szkolnych) – historia nauczania, zwyczaje panujące przed laty w szkołach, dawne książki, elementarze, materiały piśmiennicze, stroje, przybory oraz nauka pisania rysikami na kamiennych tabliczkach.
  • Mnóstwo ciekawych przedmiotów codziennego użytku i nie tylko, których pomysłowość zadziwia i zaskakuje każdego zwiedzającego.
  • Eksponaty celowo nie zostały opatrzone opisami – przewodnicy wchodzą w interakcję ze zwiedzającymi angażując ich do wspólnej zabawy i zdobywania nowej wiedzy zadając pytania „co to?” i „do czego służyło?”.

Czas zwiedzania: 2 godziny

Zwiedzanie odbywa się w kameralnych grupach do 25 osób

Obiekt znajduje się na bezpiecznym, ogrodzonym terenie i obejmuje:

  • duży bezpłatny parking na posesji muzeum (również dla autokarów)
  • plac zabaw dla dzieci
  • ogród z wygodnym miejscem do siedzenia
  • salę w stylu góralskim „Bacówkę” – miejsce, w którym grupy mogą spędzić czas w oczekiwaniu na zwiedzanie lub spożyć przywieziony posiłek (sala posiada miejsca siedzące dla 150 osób).
  • sklepik z pamiątkami
  • szatnia

Obiekt przystosowany jest dla osób niepełnosprawnych.

Rezerwacje grupowe oraz indywidualne: pod nr tel: (32) 387-17-60

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Adres Muzeum Chleba, Szkoły i Ciekawostek

ul. Z. Nałkowskiej 5 41-922 RADZIONKÓW

www.muzeum-chleba.pl